Uncategorised
Achtergrondinformatie PAS Stoel
Geluidsenergie wordt al tientallen jaren gebruikt in de medische wetenschap, bijvoorbeeld het gebruik van ultrageluid (gebruik van hoge frequenties) is niet weg te denken uit de moderne gezondheidszorg.
Sinds de jaren 80 van de vorige eeuw heeft een groep Finse professoren onderzoek gedaan naar het gebruik van laagfrequente geluidsgolven bij behandeling van verschillende lichamelijke en geestelijke klachten. In eerste instantie is de technologie ontwikkeld voor behandeling van kinderen met een lichamelijke en verstandelijke handicap. Het bleek dat zij minder onrustig werden, een betere motoriek van de ledematen kregen en hun slaappatroon verbeterde.
Verdere ontwikkeling en onderzoek toonden aan dat op een veel breder gebied zeer positieve resultaten kunnen worden behaald.
Wat is physioacoustic therapie?
Physioacoustic therapie maakt gebruik van laagfrequente geluidstrillingen. Geluid wordt al lange tijd gebruikt inde reguliere gezondheidszorg. Het meest bekend is het werken met hoogfrequente geluidstrillingen. Deze worden bijvoorbeeld gebruikt om nierstenen te vergruizen en o.a. in de fysiotherapie wordt al decennia lang gewerkt met ultrasone therapie of echografie. Hiervan is echter bekend dat langdurige blootstelling aan onaangepast hoge frequenties ernstige weefsel- en neurologische schade kan veroorzaken.
Eind jaren ’80 van de vorige eeuw is een groep Engelse en Scandinavische wetenschappers op zoek gegaan naar een alternatief voor de hoogfrequente geluidstrillingen. Zij vonden in de laagfrequente geluidstrillingen, tussen 27 en 113 Hertz, veel overeenkomstige positieve effecten met de hoogfrequente trillingen, echter zonder de negatieve en schadelijke gevolgen.
De geschatte eigenfrequenties van vele bind,- zenuw,- en spierweefsels zijn bekend, dankzij onderzoek dat gedaan is in de fysiotherapie. Onderzoekswerk in het Karolinska in Stockholm heeft aangetoond at dit basisprincipe geldig is. Professor T. Lundeberg heeft bewezen dat trillingen bruikbaar zijn bij de behandeling van spierpijn (Lundeberg et al. 1987). Door de combinaties van meerdere frequenties in één behandelprogramma kunnen specifieke klachten en/of lichaamsdelen worden behandeld.
In de physioacoustic therapiestoel zijn 6 hoogwaardige speakers verwerkt welke via een versterker verbonden zijn met een handbediening en een computer softwareprogramma. Er bevinden zich 2 speakers bij de onderbenen, 2 bij de bovenbenen, 1 bij de rug en 1 bij de nek.
Physioacoustic therapie gebruikt het geluid op 2 manieren:
- Het afspelen van een specifieke toon (eigenfrequentie) zorgt voor een reactie in het betreffende weefsel. Het weefsel gaat resoneren (ongedwongen meetrillen). Dit activeert lokaal de doorbloeding, het zelfhestellend vermogen en het ontspant het betreffende weefsel.
- Het volume zorgt voor een vibratie welke een drukverplaatsing teweegbrengt. Je merkt het als je je hand voor een grote speaker thuis of in de discotheek houdt. Bij voldoende volume is een luchtstroom te voelen. Dit wordt luchtdrukverplaatsing genoemd. Stel je nu voor dat een grote speaker op de bodem van een zwembad ligt. Het afspelen van geluid veroorzaakt rimpels op het wateroppervlak. Al het water boven de speaker wordt door het geluid in beweging gebracht. Hetzelfde principe vindt plaats in het lichaam, dat uit 70% vocht bestaat. Door de unieke mogelijkheid om de richting van de golfbeweging, de geluidstrillingen van Physioacoustic therapie teweegbrengt, te sturen worden de bloed- en lymfecirculatie gestimuleerd.
Een behandelprogramma bestaat uit maximaal 15 stappen. En stap duurt 1 of meerdere minuten (gemiddeld 2 tot 3 minuten). Voor iedere stap kan o.a. een frequentie gekozen worden, om zo meerdere weefsels te prikkelen en aan te zetten tot herstel en ontspanning. Wanneer bijvoorbeeld de rug behandeld wordt, worden lage frequenties ingezet voor de grote spierweefsels, en de hoge frequenties voor de kleinere, stabiliserende spieren tussen de weefsels.
Physioacoustic Sound Therapy (resonantietherapie)
>
Flow massages biedt naast de traditionele handmassages ook de medisch gecertificeerde Physioacoustic Sound Therapie (PAS).
In een comfortabele massagestoel ervaar je op een ontspannende manier hoe pijn, (spier)spanning en slapeloosheid verminderen terwijl de bloed- en lymfecirculatie worden gestimuleerd.
Ziekenhuizen, verzorgingstehuizen, pijnklinieken, revalidatiecentra en (fysio)therapiepraktijken maken gebruik van de PAS- Stoel. Ze bieden daarmee een aanvulling op bestaande therapieën en medicatie.
Effecten
De Amerikaanse Food and Drug Authority bevestigt drie effecten:
- spanningsvermindering
- bevordering van de bloedcirculatie
- vermindering van pijn
Hierdoor heeft PAS- therapie een diepgaand ontspannend effect op o.a.
- hoge bloeddruk, burnout en stress
- spierpijn
- (chronische)gewrichtspijn
- migraine
- slaapproblemen
- ziekte van Parkinson
- rugklachten
- voor- en na operaties
PAS is in Finland ontwikkeld en is gebaseerd op de eeuwenoude wetenschap dat geluid de menselijke geest en zijn lichaam op positieve manier kan beïnvloeden. De therapie gebruikt hoorbare geluidsgolven om klachten te behandelen, ontspanning te bevorderen en stress te verminderen. Vibro-acoustische toepassingen zijn in staat een verbetering te brengen in de toestand van aangedaan weefsel, binnen bepaalde grenzen. Weefsel dat definitief beschadigd is kan vaak niet meer herstellen. Het omliggende weefsel heeft echter vaak wel die mogelijkheid tot herstel. Vibro-akoestische toepassingen maken het mogelijk dat klachten verminderen.
Physioacoustic therapie (PAS) is gebaseerd op de eigen frequentie van elke lichaamscel. Wanneer de correcte frequentie wordt afgespeeld zal een specifieke groep lichaamscellen reageren. In de natuurkunde wordt dit ‘resonantie’ genoemd. Zieke of gespannen lichaamscellen hebben een andere frequentie dan gezonde cellen. Door het lichaam te voeden met de ‘gezonde’ frequentie gaan de cellen mee resoneren op deze juiste frequentie. Zo wordt het zelfherstellend vermogen van het lichaam aangesproken. De frequenties van meerdere groepen lichaamscellen zijn opgeslagen in de computer software. Verschillende frequenties van 27 tot 113 hertz worden gecombineerd om de optimale resonantie te bereiken.
De behandeling
Bij de behandeling neem je plaats in een comfortabele, ergonomische therapiestoel waarin geluidsspeakers zijn geplaatst die verbonden zijn met een speciaal softwareprogramma dat vooraf ingestelde frequenties bevat. De speakers produceren hoorbare en voelbare geluidstrillingen die het lichaam op celniveau beïnvloeden. Wat je hoort is een zacht, aangenaam ‘gebrom’. Een behandeling duurt gemiddeld een half uur.
Certificering
De Next Wave therapiestoel is opgenomen door de Amerikaanse Food and Drug Administration als een klasse II medische hulpmiddel (FDA 510(k)). De FDA bevestigt drie effecten: spanningsvermindering, bevordering van de bloedcirculatie en vermindering van pijn.
Het elektronische systeem is getest door de BSI in Engeland. Physioacoustic technologie is veilig en niet-invasief.
Contra-indicaties
Het gebruik van de PAS stoel is niet geschikt in de volgende situaties:
- eerste drie maanden van de zwangerschap
- acute virale of bacteriële ontsteking
- ernstige cardiale klachten of een pacemaker
- CVA (beroerte)
- acute hernia (bij herstel van een hernia is PAS therapie wel geschikt)
- hematoom (bloeduitstorting)
- actieve tumoren
- implantaten of prothesen die minder dan 6 maanden geleden zijn geplaatst
Tarieven
30 minuten 28 euro
5 rittenkaart 128 euro
10 rittenkaart 250 euro
Referenties
- "Voorafgaand aan mijn massage heb ik een half uur resonantietherapie ondergaan; 30 minuten totale ontspanning in een comfortabele stoel. Heerlijk onder een dekentje genieten van wat ik niet anders kan omschrijven als een intens geruststellend gevoel: Langzaam maar zeker ontspant je hele lijf. Iets wat ik normaal gesproken gedurende de massages van Amber ondervind. Dit maakte dat de massage die op deze behandeling volgde naar mijn idee dubbel zo effectief was". (Miranda Lemmens, Nijmegen)
- "Deze behandeling gaf me op verschillende niveau's in mijn lichaam beweging en ontspanning. Ik volede na de behandeling dat er iets was gebeurd en voelde me meer gegrond"(Myrthe, Nijmegen).
- "De massage die volgde op de PAS gaf meer ontspanning en was minder pijnlijk. De PAS gaf veel ontspanning en was erg aangenaam. De meest aangename verrassing kwam de volgende dag. Normaal gesproken kom ik nogal met stijve benen en voeten uit mn bed. Moet ik even op gang komen, dinsdagochtend stond ik zonder die stijfheid naast mijn bed. Helaas zakt het weer weg maar het was achteraf helemaal niet zo verkeerd dat de nadruk voor mijn gevoel op behandeling van de benen lag. Ook heb ik de laatste dagen erg lekker geslapen. Zou meerdere Passessies verdere stijfheid tegen kunnen gaan of kunnen verminderen? Bij een tweede behandeling, gericht specifiek op de benen, heeft de pijn in mijn bilspier doen verdwijnen". Helma van Schaijck, Nijmegen)
- Voorafgaand aan mijn massage een half uur een programma specifiek voor de benen gevolgd. Heerlijk rustig gelegen. Naast de benen wordt ook de rug meegenomen. Aansluitend een massage gekregen. Mijn spieren voelden zeer soepel waardoor ik de massage in een geheel ontspannen houding kon ondergaan. Een fijne ervaring wat voor mijn idee een verhogend effect heeft op de behandeling (Margriet van Ierland, Nijmegen)
- "Alleen al het vooruitzicht dat er een half uur niets van je verwacht wordt behalve zitten/liggen helpt al om de drukke werkdag achter je te laten. Daarbij is het brommende geluid erg rustgevend en de trillingen in je lichaam werken extra ontspannend." (Lisette, Nijmegen)
https://www.youtube.com/watch?v=nFp51fpoUXw
https://www.youtube.com/watch?v=2C61Xnp7U04
https://www.youtube.com/watch?v=VtQL4gTpJtg
Tijden en tarieven zwangerschapsmassage
Tijden
Je kunt voor een massage doordeweeks zowel overdag als in de avonduren terecht. Bel voor een afspraak 06 40716311.
Tarieven
Deelmassage rug en nek, evt armen | 30 minuten | € 31,- |
Full body massage voeten, achterzijde benen,rug en nek, evt armen | 60 minuten | € 52,- |
10-rittenkaart | 30 minuten |
€ 279,- |
10-rittenkaart | 60 minuten |
€ 468,- |
Tarieven zijn inclusief BTW.
Uiteraard zijn andere combi's of een langere of kortere massage mogelijk! Dat doen we dan in overleg.
Zwangerschapsmassage
Tijdens de zwangerschap gebeurt er zo veel met je. Met je lijf, je gevoel, je gedachtes, noem maar op. Een massage heeft zowel op lichamelijk als mentaal niveau een positieve uitwerking en kan daarom een hele fijne ondersteuning zijn in deze bijzondere periode.
Een zwangerschapsmassage kan gericht zijn op het verlichten van spierklachten en het loslaten van vocht, maar je kunt jezelf natuurlijk ook gewoon een rustig moment gunnen met een meer ontspannende massage.
Bij de zwangerschapsmassage is de massagetafel verhoogd met een speciaal zwangerschapskussen met uitsparing voor je buik. Zo kun je tijdens de massage heerlijk op je buik liggen. Tegelijkertijd gaat de spanning van je rug af en alleen dat al kan even een verademing zijn.
Let op, je kunt pas na de eerste drie maanden van de zwangerschap een zwangerschapsmassage boeken.
EVEN IETS ANDERS: OP ZOEK NAAR EEN 'STOERE' FOTOREPORTAGE VAN JE ZWANGERSCHAP?
Izzy Fotografie maakt prachtige plaatjes. Minder standaard en daarom heel bijzonder! Kijk eens op de website van Izabella voor mooie voorbeelden.
>
Tijden
Je kunt voor een massage doordeweeks zowel overdag als in de avonduren terecht. Bel voor een afspraak 06 40716311.
Tarieven
Deelmassage rug en nek, evt armen | 30 minuten | € 31,- |
Full body massage voeten, achterzijde benen,rug en nek, evt armen | 60 minuten | € 52,- |
10-rittenkaart | 30 minuten |
€ 279,- |
10-rittenkaart | 60 minuten |
€ 468,- |
Tarieven zijn inclusief BTW.
Uiteraard zijn andere combi's of een langere of kortere massage mogelijk! Dat doen we dan in overleg.
Jouw massage en het goede doel
We hebben maar goed zo, hier in ons landje aan deze kant van de wereld. En met jouw massage deel je dat geluk. Want je doneert van elke massage automatisch een euro aan een goed doel!
En ja, die ene euro van jou kan al heel veel doen, zo heb ik dat zelf mogen zien in o.a. Zuid-Amerika, Afrika, Moldavië en Thailand. De kosten zijn daar laag, en een paar euro’s maken al een groot verschil.
De opbrengst gaat naar een olifantenreservaat in Thailand. Dit reservaat, Elephant Nature park, is een lokaal initiatief voor de vele mishandelde (toeristen) olifanten in dit land. Echt, ga in het buitenland nooit op een leuk olifantenritje mee en geef geen geld aan bedelende olifanten, je kunt je niet voorstellen wat er achter de schermen gebeurt. Als je stalen zenuwen hebt, er staat een discussie op het internet. Recentelijk hebben de grote reisorganisaties de ritjes uit hun aanbod gehaald, goed nieuws dus!
De oprichtster van het reservaat, Sangduen Chailert (Lek), zie foto, is ook een hondenasiel gestart. Ze leeft slechts voor het welzijn van de dieren. Ik heb er daarom alle vertrouwen in dat je massagegeld daar goed doet.
Jouw massage is daarom niet alleen goed voor jou, maar ook voor een ander!